5 rzeczy, których nie wiedziałeś o oliwie z oliwekCzy wiesz, że oliwa z oliwek jest najczęściej używanym olejem do gotowania na świecie? Albo że około 85% wszystkich oliw z oliwek sprzedawanych jako "extra virgin" to w rzeczywistości oliwy niższej jakości błędnie oznaczone jako extra virgin? Wysokiej jakości natura oliwy z oliwek sprawiła, że zajmuje ona szczególne miejsce w sercach i umysłach wielu ludzi. Jest ona często uważana za zdrowy tłuszcz o licznych korzyściach dla ciała i umysłu. Ale czy wiesz wszystko, co warto wiedzieć o tym złotym płynie? Jeśli nie, czytaj dalej, aby poznać kilka interesujących faktów na temat tego wspaniałego oleju na bazie owoców.

1. Pierwsze tłoczenie oliwek daje oliwę najwyższej jakości

Oliwa z pierwszego tłoczenia oliwek jest zawsze najwyższej jakości i ma najniższą kwasowość. To właśnie ta oliwa jest polecana dla osób, które chcą stosować oliwę z oliwek jako zdrowy suplement diety. Jest bogata w antyoksydanty i ma najwyższy stopień zawartości tłuszczów jednonienasyconych. Oliwa z oliwek extra virgin z pierwszego tłoczenia najlepiej nadaje się do skrapiania sałatek lub makaronów, do zup oraz do maczania pieczywa.

2. Oliwa z oliwek może pomóc chronić cię przed chorobami serca

Największą zaletą oliwy z oliwek jest jej zdolność do obniżenia ryzyka chorób serca. Choroby serca są główną przyczyną śmierci w wielu krajach, w tym w Stanach Zjednoczonych. Badania wskazują, że przeciwutleniacze znajdujące się w oliwie z oliwek mogą pomóc w zapobieganiu chorobom serca. Oprócz chorób serca, oliwa z oliwek może również zapobiegać zaburzeniom żołądkowo-jelitowym i chorobom zwyrodnieniowym, takim jak choroba Alzheimera i Parkinsona.

3. Oliwa z oliwek extra virgin jest bardziej odżywcza i zachowuje więcej antyoksydantów

Podczas gdy wszystkie gatunki oliwy z oliwek są bogate w przeciwutleniacze, stwierdzono, że oliwa z oliwek extra virgin zawiera najwięcej przeciwutleniaczy. Głównymi antyoksydantami w oliwie z oliwek są kwas oleinowy i antyoksydanty fenolowe. Jednakże, kiedy podgrzewasz oliwę z oliwek, niszczysz większość jej przeciwutleniaczy, dlatego najlepiej jest używać oliwy z oliwek extra virgin jako przyprawy lub garnirunku, lub w zimnych potrawach, takich jak sałatki i makarony. Ponieważ oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest najpierw tłoczona na zimno, zachowuje więcej składników odżywczych niż rafinowana oliwa z oliwek, która jest produktem zarówno miażdżenia i tłoczenia oliwek, jak i procesu rafinacji.

4. Tradycyjnie, tylko mały procent oliwy z oliwek jest używany do gotowania

Oliwy z oliwek najlepiej używać do gotowania, gdy nie jest to konieczne dla zachowania jej wartości odżywczych. Na przykład podczas pieczenia nie należy używać oliwy z oliwek extra virgin, ponieważ ulegnie ona rozkładowi i straci swoje wartości odżywcze. I chociaż oliwa z oliwek extra virgin jest najlepsza do posypywania sałatek, niekoniecznie jest najlepszym wyborem do gotowania. Dzieje się tak dlatego, że ma ona niski punkt dymienia, przez co łatwo ją przypalić. Zamiast tego należy używać oliwy z oliwek niższej klasy, która jest bardziej odpowiednia do gotowania. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia najlepiej nadaje się do polewania gotowanych potraw.

5. łyżeczka soku z cytryny dodana do miski z makaronem pomoże zapobiec wchłanianiu niezdrowych tłuszczów

Oliwa z oliwek jest zdrowy tłuszcz, który jest wielki dla wielu rzeczy, ale może również zwiększyć swoje poziomy niezdrowego cholesterolu. Jednym ze sposobów, aby temu zapobiec jest dodanie łyżeczki soku z cytryny do swojej miski makaronu. Kwas cytrynowy znajdujący się w soku z cytryny jest bardzo skuteczny w obniżaniu poziomu niezdrowego cholesterolu. Podobnie, można również dodać czerwony lub czarny pieprz do swojej miski makaronu. Pieprz pomoże Ci zapobiec zdobyciu niezdrowych ilości cholesterolu z oliwy z oliwek.

Pieczenie z oliwą z oliwek spowoduje, że straci ona wiele ze swoich korzystnych właściwości Jak wspomniano wcześniej, podgrzewanie oliwy z oliwek powoduje, że traci ona wiele ze swoich korzystnych właściwości. Kiedy ludzie pieką z oliwą z oliwek, może to spowodować, że oliwa straci swoje wartości odżywcze i stanie się szkodliwa dla organizmu. Z tego powodu, najlepiej jest używać innego rodzaju oleju podczas pieczenia. Niektóre przykłady lepszych olejów do pieczenia z są olej kokosowy, olej migdałowy i olej sezamowy.